Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

077. Evangelisatiepand Bethel

FotoLB BM 077De Bethelkerk stond oorspronkelijk aan de Grobbendonckstraat die oktober 1944 werd verwoest. Het officiële adres nu is Emmaplein 17.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0029736

Het evangelisatiegebouw Bethel is gesitueerd op het binnenterrein van een woonblok dat tegenwoordig ontsloten wordt vanaf de Korte Havenstraat, maar als adres heeft Emmaplein 17. Het pand lag oorspronkelijk aan de Grobbendonckstraat, een straat die tijdens de bevrijdingsdagen in oktober 1944 verwoest werd. Het werd in 1908 gebouwd naar een ontwerp van de architect W.J. Haspels. Sinds maart 2005 staat het pand ingeschreven in het gemeentelijke monumentenregister.

Het kerkgebouw omvat een begane grond, een eerste en tweede verdieping, eindigend met een tuitgevel. De gevel is vijf vensterassen breed met licht uitspringende zijrisalieten. Het ingangsportaal heeft een breedte van drie vensterassen. De overspanning bestaat uit drie getoogde ontlastingsbogen. Deze worden opgevangen door twee natuurstenen zuilen, die voorzien zijn van een hardstenen basement en een kapiteel met acanthusbladeren. Boven deze zuilen bevinden zich twee muurankers met een voor de art nouveau kenmerkende zweepslagvorm. In de beide zijrisalieten zit in de buitenste vensteras één vensteropening. De gevelopening bezit aan de onderzijde een afwaterende, hardstenen onderdorpel. Aan de bovenzijde is zij voorzien van een rollaag, waarboven een getoogde segmentboog. Het tussenliggende boogveld is gevuld met siermetselwerk in een visgraatpatroon. De rijke detaillering van deze en andere gevelopeningen is kenmerkend voor deze gevel. De drie middelste vensterassen op zowel de eerste als tweede verdieping zijn visueel gekoppeld. De vensters op de eerste verdieping zijn voorzien van drie gekoppelde segmentbogen, die opgevangen worden door twee gemetselde muurdammen. De drie vensters op de tweede verdieping zijn geplaatst onder een brede segmentboog, die op twee punten door gemetselde penanten wordt opgevangen. Nog meer dan voor de vensters op de eerste verdieping, geldt dat de drie vensters op de tweede verdieping eveneens zijn geplaatst in een gesloten gevelopening die zich naar binnen toe getrapt verdiept en voorzien is van een neogotische profilering. De vensters zijn uitgevoerd met een smalle, gemetselde stijl en een tussendorpel. Alleen de twee middelste onderramen zijn draaiend.

De vensters in de zijrisalieten hebben de vorm van een kruisvenster. De onderramen zijn draaiend, de bovenlichten zijn uitgevoerd als valraam. Ter hoogte van de tussendorpel wordt het muurwerk aan weerskanten geleed door drie smalle spekbanden van tegeltjes. De tuitgevel eindigt met een getrapte lijst van blokken natuursteen. In de top bevindt zich een gevelsteen met daarin de naam Bethel.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 19 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard