Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

074. Afsluitend hoekpand

FotoBM 074Het hoekpand aan de Jan de la Barlaan 33-35a vormt het verbindende element tussen de bebouwing aan de Jan de la Barlaan en de
Geert van Woustraat. Foto: Josephine Peren

Het hoekpand Jan de la Barlaan 33-35a in de wijk De Muntel is in 1921 gebouwd naar ontwerp van de architect A.J. van Kempen. Het complex vormt het verbindende element tussen de bebouwing aan de Jan de la Barlaan en de Geert van Woustraat. De tweelaagse bebouwing wordt visueel afgesloten met een drielaags risalerend bouwdeel. Het verbindende hoekelement wordt gevormd door een tweelaags bouwdeel met dakterras. Sinds november 2003 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

De voorgevel heeft een risalerend deel, dat visueel de afsluiting vormt van de gevelrij aan de Jan de la Barlaan. Op de begane grond zijn twee deurkozijnen op hardstenen onderdorpels geplaatst. De kozijnen zijn voorzien van de oorspronkelijke deur en een drieruits bovenlicht. In het bovenlicht van nummer 35 zijn nog twee glas-in-lood ramen bewaard gebleven. Boven de deurkozijnen zit een betonnen latei, die gesierd is met groen en geel gekleurde tegels. De beide oorspronkelijke vensteropeningen op de eerste en tweede verdieping hebben bakstenen onderdorpels. De vensters op de eerste verdieping hebben een schuivend onderraam en een vast bovenlicht. De kozijnen zijn oorspronkelijk, de ramen vernieuwd. De vensters op de tweede verdieping hebben eveneens nieuwe ramen. De top van de gevel is gesierd met enkele speklagen in blauw geglazuurde bakstenen.

Het muurwerk aan de rechterzijde van het risalerende deel heeft twee vensterassen. De vensteropeningen op de begane grond en eerste verdieping hebben een bakstenen onderdorpel. De kozijnen zijn oorspronkelijk. De schuivende onderramen en de vaste bovenlichten zijn alle vernieuwd. Ter hoogte van de onderdorpel en boven de rollaag van de vensters op de begane grond, is de gevel gesierd met een speklaag in blauw geglazuurde baksteen. De gevel is afgesloten met een geprofileerd boeibord.

In het dakschild is een moderne dakkapel gezet. Links van het risalerende deel is een tweelaags bouwstuk dat deels overhoeks geplaatst is. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is een vensteropening, identiek aan de openingen in de rest van de voorgevel. Het metselwerk is boven het venster van de eerste verdieping voorzien van enkele speklagen in blauw geglazuurde bakstenen. Boven het venster op de begane grond zit slechts één gekleurde laag. Dit bouwdeel heeft een klein dakterras. Het overhoekse muurwerk wordt op de hoeken geaccentueerd met enkele geel geglazuurde koppen.

De zijgevel aan de linkerkant is stilistisch identiek aan de voorgevel. Op de begane grond knikt de gevel tot een portiek. Links van de knik zit de vernieuwd ‘achterdeur’ van nummer 35. Rechts van de knik zitten twee vensteropeningen. Boven de knik is een betonnen latei gesitueerd, die met gele en groene tegels is gedecoreerd.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard