Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

072. Bouwblok in Amsterdamse Schoolstijl

FotoBM 072Het complex van woningen aan de Pelssingel 1-5, op de hoek met de Jan de la Barlaan1, is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Foto: Josephine Peren

Het complex van woningen aan de Pelssingel 1-5, op de hoek met de Jan de la Barlaan 1, is in 1921 in een sobere Amsterdamse Schooltrant opgericht. De gevels bevinden zich direct aan de rooilijn. Het pand bevat drie niveaus: een begane grond, een eerste en een zolderverdieping, onder een zadeldak. De bouwmassa wordt geflankeerd door twee torenachtige uitbouwen. Op 25 november 2003 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

De voorgevel is op de Pelssingel georiënteerd. Beide gevelhoeken worden geaccentueerd door een torenachtige uitbouw, bestaande uit vijf zijden van een achthoek. Op het niveau van de begane grond is de gevel op de hoeken afgeschuind. Ter hoogte van de eerste verdieping gaat dit overhoeks geplaatst muurwerk, door middel van drie steeds verder uitgemetselde lijsten, over in de twee zijden van deze achthoekige toren.

De voorgevel kent een onregelmatige indeling in afwisselend drie, vier en vijf vensterassen. Alle deuren zijn nog oorspronkelijk, soms nog met het originele glas-in-lood in de bovenlichten. De gevel eindigt in een sobere, uitstekende bakgoot op gemetselde, uitkragende consoles. In het dakschild bevinden zich vier dakkapellen. Die zijn uitgevoerd met twee, dan wel drie draairamen, van elkaar gescheiden door een smal paneel. Het zadeldak heeft een overhoekse schoorsteen op het linker nokeind. Het dak van de twee hoektorens bestaat uit respectievelijk vijf en zes schilden, gedekt met leien.

De gevel aan de Jan de la Barlaan heeft een topgevel met aan de linkerzijde een geknikt, laag doorstekend dakschild. Het geveldeel aan de rechterkant bestrijkt een groot deel van de kopgevel. De vensters op de begane grond en de eerste verdieping, zijn identiek aan die aan de Pelssingel.

Ter hoogte van de verdiepingsbalklagen en de kap bevinden zich in de gevel muurankers. Het geveldeel aan de linkerzijde correspondeert met een ondiepe uitbouw aan de achterzijde van het bouwblok. Bijzonder is de onder een keperboog geplaatste, overhoeks verdiepte portiek, met aan de ene zijde een oorspronkelijke deur met bovenlicht en rechts een eenvoudig raam. Het muurwerk tussen de portiek en het venster op de eerste verdieping is gemetseld als een in een punt licht uitkragende borstwering van afwisselend verticaal geplaatste lijsten en doorgaand muurwerk.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard