Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

070. Beeldbepalende en monumentale vormgeving

FotoBM 070Het pand Jan Schöfferlaan 16 heeft een beeldbepalende en monumentale waarde vanwege de verzorgde vormgeving en detaillering van de gevels. Foto: Josephine Peren

Het pand aan de Jan Schöfferlaan 16 vormt één geheel met de naast gelegen, voormalige St. Antoniusschool op nummer 10-14a. Het gebouw staat op een rechthoekig diep terrein, met achter een bijgebouw en een garage tegen de linkerzijgevel. Het ontwerp uit 1931 is van de architect H.M. de Graaf. Oorspronkelijk was het de dienstwoning van de school. Sinds maart 2005 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

De woning heeft een begane grond, een verdieping en een zolder onder een geknikt zadeldak. De dakvlakken hebben aan de onderzijde drie rijen verticaal geplaatste dakpannen. De topgevel is naar de straat gericht. Naast de garage heeft de gevel een, met zuilen op bakstenen lage muren geaccentueerde, ingangspartij. De betonnen zuilen dragen een betonnen plaat die één geheel vormt met het gebogen dak van de garage. De oorspronkelijke voordeur heeft twee smallere bovenlichten en een natuurstenen brievenbus naast de deur. Aan de rechterzijde is een erker uitgebouwd, die tevens als balkon dienst doet voor de verdieping. De driezijdige erker heeft een grote ruit aan de onderzijde en kleine bovenlichten gevuld met glas-in-lood.

Op de verdieping bevat het kozijn ter plaatse van het balkon een dubbele deur en twee smalle, hoge vensters op borstweringen. De vier delen hebben bovenlichten in glas-in-lood. Op de zolder heeft de gevel twee kozijnen met een gespiegelde indeling: een draairaam en een smal en hoog venster met drie ruitvlakken. De kozijnen zijn van elkaar gescheiden door een overhoeks uitgemetselde muurdam. Onder zijn de kozijnen voorzien van een betonnen raamdorpel met een verticaal geplaatst natuurstenen blok, de bovenzijde heeft rollagen en een betonnen blok op de muurdam. In de geveltop is een kleine, ruitvormige gevelopening aangebracht met bijbehorend klepvenster. De gevel eindigt met een rol- en strekkenlaag.

De linkerzijgevel heeft grote, uitkragende, houten bakgoot. In het dakvlak is een dakkapel gebouwd, waarin een vast raam en twee draaibare vensters. De ruiten hebben een drieruits horizontale roedeverdeling. De dakkapel onder een lessenaardak is aan de zijkanten afgewerkt met leien.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard