Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

066. Parochiehuis wordt wijkcentrum

FotoBM 066In het voormalige parochiehuis van de zusters van Liefde van Schijndel is tegenwoordig wijkcentrum De Slinger gevestigd. Foto: Josephine Peren

Het grote pand aan de Jan Schöfferlaan 3a-b is een voormalig parochiehuis, dat in 1935 is opgericht door de zusters van Liefde van Schijndel. Het ontwerp is van de architect H.M. de Graaf. Tegenwoordig is wijkcentrum De Slinger er in gevestigd. Op 23 oktober 2003 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

Het complex heeft een U-vormige plattegrond en is nagenoeg symmetrisch. Enkel in de hoogte van de borstwering en vensters in de entreepartij is enige asymmetrie te ontdekken. Het zadeldak is gedekt met geglazuurde, verbeterde Hollandse pannen.

De voorgevel heeft op twee hoeken een risaliet (= vooruitspringende partij), die uitgevoerd zijn als topgevel. Beide topgevels zijn voorzien van een portiek, die afgesloten is met een betonnen waterlijst. Het deurkozijn heeft moderne, dubbele deuren. De portieken worden aan weerszijden geflankeerd door een klein venster met keramische onderdorpels. Boven de portieken is het muurwerk geleed met drie smalle, hoge vensters. De drie bovenlichten onder halfsteens rollaag behoren tot het zolderniveau. Deze worden door een doorlopende waterlijst gescheiden van de onderramen op de eerste verdieping. De top van de gevel heeft een klein ruitvormig venster.

Het rechterdakschild van de linkerrisaliet heeft een moderne dakkapel. Het gevelvlak tussen beide risalieten omvat drie vensterniveaus. Op de begane grond heeft de gevel een eenlaagse uitbouw onder een plat dak. In het midden van de uitbouw is een verdiepte entree. Aan weerszijden hiervan bevinden zich vijf aaneengesloten vensters, waarvan het venster direct naast de toegang kwartrond gebogen is. Beide borstweringen zijn afgedekt met keramische onderdorpels. Het muurwerk boven de uitbouw is horizontaal geleed met negen gevelopeningen onder een halfsteense rollaag. De vensters hebben opvallend brede kozijnen. Het muurwerk is afgesloten met een bakgoot. Het dakschild is over vrijwel de gehele breedte voorzien van een doorlopende dakkapel. De kapel heeft negen vensters en wordt aan de bovenzijde ook afgesloten met een bakgoot.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard