Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

064. Voormalig pensionaatgebouw

FotoBM 064Het voormalige pensionaat aan de Jan Schöfferlaan 1 is gesticht door de zusters van Liefde van Schijndel. Foto: Josephine Peren

Het pand Jan Schöfferlaan 1 is een voormalig pensionaat. De congregatie Zusters van Liefde van Schijndel heeft deze (onderwijs)instelling in augustus 1929 opgericht. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, naar ontwerp van de architect H.M. de Graaf. Sinds maart 2005 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het gebouw heeft drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en een zolder. Het is voorzien van hoge zadeldaken, die gedekt zijn met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is aan de rechterzijde geaccentueerd met een risaliet met topgevel. Deze bevat de ingangsportiek met aan weerszijden een smal venster. Het portaal heeft een segmentboog met natuurstenen aanzetstenen en sluitsteen. Het deurkozijn heeft een dubbele, houten deur. Beide vensteropeningen hebben schuine dagkanten, een betonnen onder- en een terrazzo bovendorpel. De vensters zijn van staal. De topgevel heeft een natuurstenen plint.

Van de drie vensters zijn er twee van staal en één van hout. Deze zijn met elkaar verbonden door hardstenen onderdorpels en bogen met hardstenen aanzet- en tussenstenen. De vensters zijn voorzien van tweeruits bovenlichten, onderraam en houten buitenrolluiken. De beide stalen vierruits vensters op zolderniveau zijn draaiend en op eenzelfde manier met elkaar verbonden. De gevel is gesierd met twee hardstenen schouderstukken (= natuurstenen vullingen) op uitkragend metselwerk.

Het geveldeel aan de linkerzijde van de risaliet is symmetrisch van opzet. Zowel op de begane grond als op het verdiepingsniveau wordt de vensteras in het midden van de gevel aan weerszijden geflankeerd door drie gekoppelde vensters. Deze zijn voorzien van onderramen en een bovenlicht. De vensters op de begane grond hebben buitenrolluiken van kunststof; die op de eerste verdieping zijn oorspronkelijk van hout. De voorgevel heeft aan de onderzijde een plint in machinaal gevormde steen en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een overstekende bakgoot.

De linkerzijgevel is gebouwd tegen de oudere tuinmuur van het buurpand Jan de la Barlaan 113. Deze gevel is op de begane grond geleed met twee keer twee vensters. Deze tweeruits glas-in-loodramen zijn gevat in een stalen kozijn. De vensters hebben hetzelfde leitmotiv als die in de voorgevel. Het pand heeft sociaal-historische betekenis en is representatief voor de stadsuitbreidingen in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard