Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

054. Op de fundamenten van een fort

FotoBM 054Het vrijstaande pand aan de Vughterweg 74 is gebouwd op de fundamenten van het voormalige Fort Sint Anthonie. Foto: Josephine Peren

Het grote pand aan de Vughterweg 74 is gebouwd op de resten van het voormalige Fort Sint Anthonie. Dit fort is omstreeks 1597 ten zuiden van ’s-Hertogenbosch opgericht. In 1883 wordt de straatweg ’s-Hertogenbosch - Vught dwars over het fort aangelegd. In 1910 wordt het definitief als militair object opgeheven. De architect H.W. Valk bouwt tussen 1932 en 1934 zijn eigen woonhuis – villa Fort Sint Anthonie - op de fundamenten van een van de bastions van het fort. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

De villa heeft een L-vormige plattegrond en is onderkelderd. Ze telt twee bouwlagen onder een samengesteld zadel- en schilddak. De gevels zijn opgetrokken in kloostermoppen met natuurstenen elementen, zoals dorpels, boogaanzetten en kraagstenen. In de dakschilden boven de westelijke en zuidelijke gevel zijn brede dakkapellen aangebracht.

De noordelijke gevel toont aan de linkerkant een deels in het water gelegen uitbouw, aan de rechterkant een langgerekte vleugel. Hierin is de begane grond, samen met de aangebouwde garage, uitgebouwd onder een flauw hellend schilddak. De vertrekken tegen de noordgevel hebben per twee gekoppelde, getoogde vensters met glas-in-lood bovenlichten en houten onderluiken. De ingangspartij bestaat uit een paneeldeur, gelegen in een door een segmentboog afgesloten portaal, met daarboven een getoogd bovenlicht. Rechts van de ingang is een keldervenster met traliewerk. De westelijke gevel heeft een ingangspartij, die toegang geeft tot de aan de Dommel gesitueerde woonkamer. Rechts van de garage zit een drielichtvenster met vooruitspringend bovenlicht, waarin glas-in-lood. Op de bovenverdieping is een kloostervenster.

De kopgevel van de zuidelijke uitbouw heeft op begane grondniveau een drielichtvenster. Op de bovenverdieping is een kruisvenster met vooruitspringend bovenlicht en onderluiken. Ter hoogte van de zolder zit een klein, éénruits venster. Rechts van de uitbouw, ter plaatse van de hal, zijn twee ingangspartijen die uit twee deuren bestaan. Met daarboven een natuurstenen latei en drie gekoppelde, getoogde glas-in-lood bovenlichten. Hierboven op de bovenverdieping zijn drielichtvensters met getoogde bovenlichten aangebracht, met daarin glas-in-lood. De oostgevel is voorzien van kruisvensters met getoogde, vooruitspringende bovenlichten, waarin glas-in-lood. De vensters hebben onderluiken. Links, ter plaatse van de ontvangkamer, is een driezijdige erker met glas-in-lood bovenlichten. Hierboven is een balkon gesitueerd.

De villa vormt een markante afsluiting van de in de jaren dertig van de 20e eeuw aangelegde wijk Vughterpoort. Dit Bossche stadsdeel bestaat voornamelijk uit luxueuze woonhuizen en villa’s voor de meer welgestelde bevolking.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard