Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

046. Markante afsluiting van Emmaplein

FotoBM 046 - Josephine PerenHet hoekpand Emmaplein 24a vormt een ensemble met de gelijktijdig gerealiseerde bebouwing aan de Oisterwijkstraat en Kempenlandstraat. Foto: Josephine Peren

Het pand Emmaplein 24a vormt één geheel met de in het zelfde jaar gebouwde panden Oisterwijkstraat 2-4 en de panden Kempenlandstraat 1 en 3-5. Het ontwerp van het complex uit 1914 is van de architect F.H.J. Pastoor. Het hoekpand heeft een afwisselende opbouw met verschillende gevels en vormt een markante afsluiting van het Emmaplein. Sinds maart 2005 is het geheel aangewezen als gemeentelijk monument.
De gevel is geleed door middel van speklagen, de bogen zijn voorzien van aanzet- en sluitstenen. Kenmerkend is de zorgvuldig en rijk gedetailleerde vormgeving met art nouveau en neorenaissance elementen. De terugspringende hoek wordt gemarkeerd door een drielaagse, achtkantige hoektoren met uitkragende daklijst en een met leien bedekte torenspits. De drie vensters op de begane grond zijn geplaatst onder een natuurstenen latei. De vensters op de verdieping zitten onder een korfboog met boogveld. Aan de bovenzijde van de eerste verdieping is een met een muizentand uitkragend boogfries van rode verblendsteen. De toren eindigt met een reeks van afwisselend rondboog- en blindvensters.
Rechts van de toren wordt het muurwerk voortgezet met een tweelaagse gevel. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is een brede gevelopening onder een gepleisterde natuurstenen latei. Daarin zijn (schuif)vensters met een bovenlicht geplaatst. De gevel wordt afgesloten met een uitkragende lijst van rode verblendsteen, afgedekt met een hardstenen waterlijst. Ter hoogte van het platte dak is een siersmeedijzeren hekwerk geplaatst. Rechts hiervan bevindt zich een lage siergevel met venster, hierachter zit geen binnenruimte. Deze ‘zijgevel’ wordt gevolgd door de hoofdgevel, die twee vensterassen breed is. De gevel bestrijkt drie bouwlagen en heeft een rechte beëindiging met bakstenen balustrade. Aan weerszijden is de gevel ingesloten door hoeklisenen, die aan de bovenzijde trapsgewijze verbreden tot twee opstaande dakstukken.
De begane grond wordt volledig in beslag genomen door een uit de bouwtijd daterende winkelpui, geplaatst onder een ijzeren I-profiel. Links is een portiek met een deur naar de winkelruimte en een deur naar de bovenwoningen. De pui is uitgevoerd in hout met grote glasvlakken en geplaatst op een hardstenen plint. De hoek Emmaplein / Oisterwijkstraat is opgebouwd uit een afgeschuinde hoek met topgevel, geflankeerd door twee lagere, één vensteras brede geveldelen. De overhoekse gevel omvat drie niveaus. De in rode verblendsteen uitgevoerde lisenen lopen door over de volle hoogte van de gevel, eindigend met een schouderstuk (natuurstenen vulling).

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 21 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard