Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

038. Tehuis voor weduwen en ongehuwde vrouwen

FotoBM 038Tussen 1894 en 1945 vonden bejaarde vrouwen en weduwen een onderdak in dit pand aan de Sint-Janssingel 88..Foto: Josephine Peren

Aan de Sint-Janssingel 88 was de voormalige Van Lanschotstichting gevestigd. Bejaarde ongehuwde vrouwen en weduwen vonden er vanaf 1894 tot 1945 onderdak. Zij moesten wel oud-medewerker van de Van Lanschotbank zijn geweest. De verzorging van de bewoners was in handen van de zusters van de Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef, die gehuisvest waren in het naastgelegen Mariënburgklooster. Er was dan ook een directe verbinding tussen het klooster en het tehuis. Sinds mei 2001 staat het pand geregistreerd als rijksmonument.

Het complex heeft een rechthoekige plattegrond. Het gebouw toont een vermenging van stijlelementen van de neorenaissance en de neogotiek. Het inwendige is, met uitzondering van de houten trap met balusters, gemoderniseerd. Het bouwwerk is tweelaags onder een plat dak met schilden. Het schild aan de voorkant is gedekt met leien, aan de achterzijde met kruispannen. Aan de achterkant is een eenlaagse aanbouw onder schilddak, gedekt met kruispannen. Boven de voorgevel is een geprofileerde gootlijst op consoles. De dakkapellen zijn van hout en versierd met pirons. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, in de voorgevel met hardstenen plint, dorpellijsten en sierankers. Onder de dorpellijst ter hoogte van de eerste verdieping is een tandlijst. De voorgevel heeft rechts van het midden, ter plaatse van de ingangspartij, een risaliet met neorenaissance trapgevel. Die is versierd met natuurstenen klauwstukken, timpaan en pirons. De ingangspartij bestaat uit een natuurstenen poort. Tussen de Ionische pilasters zit een rondboog, waarboven een kroonlijst en een timpaan met schelpversiering, rustend op consoles met kopjes.

In de kroonlijst leest men de tekst: van Lanschot’s Stichting. Hieronder zijn twee jaartalstenen: Anno 1894, met cartouche-omlijsting. Boven de deur zit een rondbogig bovenlicht met sierrooster. Boven de ingangspoort zijn twee gevelstenen ingemetseld, waarop een toren met bomen en een omgekeerd anker. Op de eerste verdieping zitten twee gekoppelde, rechtgesloten vensters onder ontlastingsbogen, met hierin tweeruits ramen. Ter hoogte van de zolder is een tweelichtvenster onder een ontlastingsboog. De gevel is op de begane grond en eerste verdieping voorzien van rechtgesloten vensters onder ontlastingsbogen met siermetselwerk in de boogvullingen, met daarin zesruits ramen.

De achtergevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een tandlijst met rollaag. Op de begane grond en eerste verdieping zitten T-vensters onder ontlastingsboog. Links is de eenlaagse aanbouw met rechtgesloten vensters. Direct rechts hiervan is de achteruitgang, gelegen in door een segmentboog afgesloten portaal.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard