Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Schrijfwedstrijd Brabants Dialect

12 juni 2022 wordt weer – voor de veertiende keer - het Brabants Dialectenfestival georganiseerd. Aan dit festival is traditiegetrouw een schrijfwedstijd verbonden.

Foto's: Frans van den Bogaard - Winnaars 2018 - Mientje Wever en Gerard Ulijn

Het thema is dit keer: “Blij dè ge d’r wir bent”. Aan deze wedstrijd kan worden deelgenomen met verhalen, gedichten en liedteksten. Ze moeten worden geschreven in het eigen Brabants dialect van de deelnemer en onder pseudoniem worden ingeleverd – voor 1 maart 2022 – bij de Stichting Brabants Dialectenfestival Lieshout, p.a. Deensehoek 23, 5737 PB in Lieshout.
Er kan ook digitaal ingezonden worden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een deskundige jury bepaalt wie de winnaars zijn, zij krijgen de eervolle dialectpenning. De genomineerde teksten worden ook opgenomen in het programmaboekje van het festival.
Meer bijzonderheden over deze wedstrijd is te vinden op: www.brabantsdialectenfestival.nl, onder het kopje “schrijfwedstrijd”.

De avond van de schrijfwedstrijd 2018

Het thema van 2018 was: Vruuger waar alles bitter?
Het is een gevleugelde uitspraak: soms van oudere mensen als ze herinneringen ophalen of van jongere mensen die naar deze verhalen luisteren.

De indeling in categorieën werd dit jaar losgelaten. Er waren geen genomineerden, alleen winnaars.
Liedteksten: deze dialectpenning is niet uitgereikt
Verhalen: Mientje Wever (foto): Ons thuus.
Gedichten: Gerard Ulijn (foto): Toe uurst

Klik hier om de fotoreportage te bekijken van de avond van 2018.

Thematoelichting schrijfwedstrijd Brabants Dialectenfestival Lieshout 2022: 

MientjeBlij dè ge d’r wir bent.
Het zou ons niet verbazen als dit dé spreuk wordt van ’21-’22.
Want wat een “jaar” hebben we achter de rug.
Waar aanvankelijk uitgegaan werd van “het zal wel meevallen”, is het daarna dagelijks aan de orde geweest.
Wat begon met eenvoudige maatregelen liep uit op lock-down: geen horeca, geen groepen buiten, niet sporten (behalve in je eentje bij “Nederland beweegt” of met de sportschool), niet kaarten, niet zingen, geen cursussen (behalve digitaal), niet knuffelen, maximaal 1 bezoeker thuis, niet reizen, geen feesten, geen theater, avondklok, kortom zo weinig mogelijk contacten.
En dan merk je hoeveel mensen er normaal in je dagelijks leven een rol spelen, wat je allemaal met andere mensen samen doet, hoeveel inspiratie je ook uit die contacten haalt.
En dan de mensen waar we dit niet meer tegen kunnen zeggen, omdat ze ons in die tijd ontvallen zijn.
Maar het is (bijna) achter de rug en we kunnen verder: Blij dè ge d’r wir bent.
We hebben veel gemist, hebben ook nieuwe dingen ontdekt en gedaan, er zijn ook mensen die juist genoten hebben van de rust en aanzet tot bezinning op druk-druk-druk… die deze periode bracht, maar ook….....we hebben heel veel in te halen en we hopen dat we daarvoor de tijd krijgen!

We zijn benieuwd naar ervaringen, ontdekkingen, belevenissen van Brabanders.

Voor manier van deelnemen zie verder op deze pagina.

Reglement
Schrijfwedstrijd bij het Brabants Dialectenfestival Lieshout op 12 juni 2022 

Gerard UlijnReglement
1. Aan de schrijfwedstrijd kan worden deelgenomen met: verhalen, liedteksten en gedichten.
2. Het thema van de schrijfwedstrijd is "Blij dè ge d'r wir bent". Thematoelichting op de website van het dialectenfestival.
3. U geeft aan voor welke tekstsoort u inzendt: verhaal, gedicht of liedtekst
4. Uw tekst behandelt in het Brabants dialect het thema op een originele en eigentijdse manier.
5. Uw tekst of lied is speciaal voor deze schrijfwedstrijd geschreven en werd niet eerder gepubliceerd in een boek of tijdschrift of op een cd vertolkt.
6. Uw tekst moet voorzien zijn van een titel.
7. U geeft aan in welk dialect (noem dorp of stad) u heeft geschreven.
8. Liedteksten moeten vergezeld gaan van een geluidsopname. De uitvoering mag op cd, usb-stick of bestandje via e-mail aangeleverd worden. Er mag gewerkt worden met een bestaande melodie.
9. Als u een verhaal inzendt kunt u maximaal 1000 woorden gebruiken; als u een gedicht of liedtekst inzendt kunt u maximaal één A-4tje gebruiken.
10. U kunt per tekstsoort één tekst inzenden, maar u mag wel voor alle drie de tekstsoorten inleveren.
11. U stuurt uw werk onder een pseudoniem op en u heeft dat pseudoniem nog niet eerder gebruikt. De naam is dus specifiek gekozen voor deze wedstrijd. Met dit pseudoniem ondertekent u dus uw bijdrage en u schrijft het pseudoniem ook als afzender op de enveloppe waarmee u inzendt. In die enveloppe sluit u ook een gesloten enveloppe in waarin u uw eigen naam en adres heeft ingesloten. Op deze manier kan de jury uw tekst objectief beoordelen.
12. Alle inzendingen moeten getypt of geprint worden ingezonden. Handgeschreven inzendingen worden niet beoordeeld.
13. Stuur geen originelen in zonder eerst zelf een kopie gemaakt te hebben. Inzendingen worden namelijk eigendom van de Stichting Brabants Dialectenfestival en worden niet geretourneerd.
14. U stuurt uw verhaal, gedicht of liedtekst voor 1 maart 2022 naar De Stichting Brabants Dialectenfestival, p.a. Deensehoek 23, 5737 PB Lieshout of digitaal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van: schrijfwedstrijd.
15. De jury wordt aangezocht door de Stichting Brabants Dialectenfestival.
16. De jury kan voor iedere tekstsoort maximaal drie kandidaten nomineren voor de prijs: de dialectpenning.
17. De uitslag wordt bekend gemaakt op 11 juni 2022 tijdens een speciale avond, waar de genomineerden van iedere tekstsoort hun werk presenteren en de jury de winnaars bekendmaakt. De genomineerden worden hiervoor uitgenodigd. De dialectpenning wordt na afloop uitgereikt. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 


© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - vrijdag 15 oktober 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard