Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

De 23 genomineerden voor de Zachte G-prijs 2020

Beste liefhebber van de Brabantse taal, helaas kon de uitreiking van de Zachte G-prijs op 18 maart 2020 niet doorgaan i.v.m. de richtlijnen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De prijsuitreiking is verdaagd naar een later moment.

Foto's: Frans van den Bogaard

DSC 0823Henri Swinkels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant met Leefbaarheid en Cultuur in portefeuille en Menno Roozendaal, wethouder van werk, jeugd en cultuur in de gemeente Meierijstad mochten de prijs in 2018 aan Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwer overhandigen.

De ‘Zachte G’- prijs is een stimuleringsprijs voor enthousiaste liefhebbers van taal in Brabant.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- en is in het leven geroepen voor mensen met bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal. Dat kan een verrassende, spraakmakende activiteit zijn, maar ook een oeuvre dat blijft aanspreken. De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan: het zet taal neer als instrument van de Brabantse cultuur en identiteit. Als er veel liefhebbers bij betrokken zijn, is dat een pré. Alle 23 genomineerden vindt u hier.

De 23 genomineerden voor de Zachte G-prijs 2020 zijn:

Rensz Gorisse, Oosterhout
Voor zijn werk als dialectschrijver en -zanger, en met name voor ’t Echte werk, een multidisciplinair project dat resulteerde in een boek, website, lessen in het voortgezet onderwijs en een theatervoorstelling.

Paul Asselbergs, Bergen op Zoom
Voor onder andere zijn gedichten bij het Bergse AAA-menu, Asperges , Aardbeien en Ansjovis, waar hij nog de Aardappelen aan toegevoegd heeft.

Gerard de Laat, Nuenen
Voor de promotie van het dialect van Nuenen, die onder meer blijkt uit twee boeken over de woordenschat en de spreekwoorden en zegswijzen in het Nuejnes.

Cees de Gast, Stichting Behoud Aalburgs Dialect
Voor het onderzoek naar en de drie publicaties over de dialecten van de dorpen in de voormalige gemeente Aalburg: Babyloniënbroek, Drongelen, Eethen, Genderen, Meeuwen, Veen en Wijk en Aalburg.

Jolande van Lith, ’s-Hertogenbosch
Voor o.m. haar inzet om het culturele erfgoed van Brabantse kunstenaars als Vincent van Gogh en Leon Adriaans poëtisch te vertalen in twee bundels over het Brabantse leven, de liefde voor kunst, natuur en de Brabantse taal en gewoonten.

Cor Swanenberg, Middelrode
Voor het schrijven van een groot aantal boeken in of over dialect, de redactie en samenstelling van een fiks aantal bundels in of over dialecten (Brabant-breed), van een groot aantal cd’s met een groot aantal verschillende artiesten, over een periode van bijna 45 jaar.

Nico van de Wetering, Sint-Oedenrode
Voor een groot aantal activiteiten op het gebied van dialect en muziek, over een periode van meer dan 30 jaar, waarbij hij regelmatig zorgde voor aandacht voor de streektaal in de media.

Leo Faes, Tilburg
Voor het illustreren van boeken van diverse schrijvers in verschillende Brabantse dialecten

Jos Creusen, Oisterwijk
Voor zijn onderzoek naar de waarde van het Brabantse dialect, zijn autobiografische roman ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ die binnenkort verschijnt en voor de concerten Groeten Uit Oisterwijk die hij als drijvende kracht inmiddels al 42 jaar draaiende houdt.

Noud Bongers, Lith
Voor zijn inzet voor het Brabantse dialect, zijn dialect-cd’s en zangoptredens, zijn inzet voor wandelpaden in Lith en de Zuiderwaterlinie, en “dat zijn initialen (NB) hetzelfde zijn als die van Noord-Brabant”.

Marja Kivits, Vlijmen
Voor haar originele en authentieke optreden als Marie van de Middelhaai met o.a. het concert in d’n herd van haar eigen boerderij, voor de vele dialectopnames die ze maakte en het binnenkort te verschijnen dialectwoordenboek van Vlijmen e.o.

Piet Snijders, Asten
Voor de teksten van romans, liedjes, gedichten en theater in het dialect van De Peel en voor zijn vrijwilligerswerkzaamheden bij Museum Klok&Peel in Asten.

Hein Augustijn, ‘s-Hertogenbosch
Voor zijn nieuwe cd in het Brabants (met videoclips op YouTube) en de liedjes die hij (mede) schrijft en speelt met de Brabantse dialect-band Vandiekomsa.

Stichting Brabants, Henk Janssen
Voor het tijdschrift Brabants, kwartaalblad over Brabanders en hun taal, dat een podium aan veel dialectschrijvers, -dichters, -musici en -wetenschappers biedt, voor het Brabants Boekenweekboekske waaraan jaarlijks ca. vijftig dialectschrijvers en -dichters bijdragen en de vele benefietavonden met Brabants theater, georganiseerd t.b.v. Burkina Faso in De Lievekamp in Oss.

Dialectwerkgroep Wollukse Praot, Waalwijk
Voor de samenstelling van het veelzijdige boek Wollukse Praot, over de dialecten van Waalwijk in de context van de omliggende Langstraatdialecten

Stichting Brabants Dialectenfestival, Lieshout
Voor het tweejaarlijkse dialectenfestival in de dorpskom van Lieshout, en met name de bijbehorende Jeugdmiddag voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Lieshout en Mariahout met zangeres MarieChristien.

Cora van Beek, Breda
Omdat ze “altijd heel nadrukkelijk houdoe eej zegt ? Vooral als anderen gaan roepen Doei, Doeg, of nog erger Doe-doei. Ik spreek nog altijd graag mijn Moe(de)rs taal en daar is absoluut niets mis mee. Bovendien is dat ook het laatste woord dat ze tegen me zei voor ze naar de Hemel ging: houdoe.”

Jan van de Schoot, Oirschot
Voor zijn boek Hoe ging dè vruuger ôk wir? over levensherinneringen aan het Brabantse land, geschreven in het dialect.

Monique Gloudemans, ’s-Hertogenbosch
Voor de drie bundels met Oeteldonkse gedichten die zij heeft uitgebracht.

Et Schrèèfatteljee, Tilburg
Waar wordt geschreven over Tilburg in het Tilburgs dialect, als project van de Bibliotheek Midden Brabant en de Stichting Tilburgse Taol, en onder meer voortbordurend op de werkzaamheden aan het woordenboek Goedgetòld, diksjenèèr van de Tilburgse taol.

Björn van der Doelen, Eindhoven
Voor zijn optredens in het dialect en de boodschap die hij daarbij geeft: “Ik heb zelfs de neiging om wanneer ik optreed in Amsterdam of Rotterdam nog platter te gaan praten. Omdat ik er echt trots op ben.”

Chris van Haandel, Uden
Voor zijn werk aan drie dialectboeken van de dialectwerkgroep in Uden, voor het Groowt Újes Dictee en voor de lessen over dialect aan het VMBO in Uden.

Harrie Wenting, Hulsel
Voor zijn maandelijkse rubriek bij 't Kempisch uurtje op Kempen TV, het interviewen en zoeken naar verhalen, en het vertellen in onvervalst 'Kempisch' dialect over de Kempische mens.

De jury
De deskundige jury die de winnaar kiest, bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld.

dialectprijs 2013 1 bgZachte G-prijs 2013



© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard