Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bergse Brigit Bakx-Hermans prolongeert winst bij Gwroot Wjeeldrechts Dikteej

Voor de achtste keer is het Gwroot Wjeeldrechts Dikteej gehouden. 26 mensen durfden het aan om in Café de Boulevard in Hoogerheide het potlood op te pakken en mee te schrijven met het dikteej. De winst ging voor de tweede keer op rij naar Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom.

Foto: Humphrey Hekhuizen - Tekst: José van der Wegen - Woensdrechtse Bode - 12 februari 2020

Gwroot Wjeeldrechts Dikteej2020 1000

Het Gwroot Wjeeldrechts Dikteej ontstond acht jaar geleden uit een samenwerking tussen Karnavalsstichting De Snoeken uit Wjeeldrecht (Woensdrecht en Hoogerheide) en de werkgroep dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier.

Elk jaar doen om en nabij de dertig mensen mee aan het dikteej. Dit jaar waren dat er met 26 iets minder, maar het weer was er met storm Ciara ook niet echt naar om op pad te gaan. Het mocht de pret niet drukken. De deelnemers, onder wie deze ongeoefende correspondente die last minute voor haar verslag besloot mee te doen, hadden de grootste lol tijdens het dikteej, dat naast de schrijfopdracht uit meerkeuzevragen, gezegden en open vragen bestond.

Voorafgaand aan het dikteej werd overigens een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Willy Groffen, één van de grondleggers van het dikteej, die recentelijk overleed.

Kwestie
Na het zingen van het Wjeeldrechts volkslied was er voor de deelnemers geen ontkomen aan. De potloden werden opgepakt, het invulformulier gladgestreken en Jan Luysterburg van de werkgroep dialecten begon met het voordragen. Vooraf had hij iedereen een tip gegeven. “Het Wjeeldrechts is niet moeilijk. Het is een kwestie van goed luisteren en het dan zo opschrijven zoals ik het heb gezegd.”

'Priens Fon von 't tèèd worre om twroonsafstaand te doen'

Dat was maar de halve waarheid. Voor wie normaal gesproken in gewoon Nederlands een artikel schrijft, is schrijven in dialect opeens een erg lastige opdracht. In plaats van ‘Prins Fon vond het tijd worden om troonsafstand te doen’ moest er opeens ‘Priens Fon von ’t tèèd worre om twroonsafstaand te doen’ worden neergepend. Iets kunnen lezen en verstaan is één, het schrijven blijkt twee. Het dikteej was zeker niet gemakkelijk. Er werd gezucht en gesteund, vertwijfeld gekeken, gegrapt met ‘Ik heb een foutje gemaakt’ en er werd om herhaling van de zinnen verzocht. Alles met het oog op een zo goed mogelijk resultaat.

Berregse Kamer
En die resultaten mochten er zijn. Na de finaleronde met open vragen, meerkeuzevragen en gezegden, voorgedragen door Edy Minnebach, telde de jury alle resultaten bij elkaar op en kwam er een winnaar uit de bus.

Net als vorig jaar was dat Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom. Het was dus een Krab die heel wat Snoeken wist te verslaan. Als
doekje voor het bloeden voor alle deelnemende Snoeken: Brigit is lid van de Berregse Kamer, het dialectgenootschap van het
Krabbegat, en daarmee een expert op het gebied van dialecten.

Zij mocht de Felix Verbeek Wisseltrofee weer mee naar huis nemen. Alle deelnemers bleven overigens onder de honderd fouten. Het record staat nog steeds op 125 fouten.

Uw ongeoefende correspondente ging naar huis met een onvoldoende voor dialect … Ze eindigde als 17e van de 26 deelnemers met 64 fouten met als excuus dat ze vooraf niet de Wjeeldrechtse dialectregels had ingezien of had geoefend. Volgend jaar gaat ze voor een herkansing of op zijn Wjeeldrechts een herkaansing ... of zoiets.[l]


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard